top of page

Babymassage

voordelen babymassage.png

Ben jij net papa of mama geworden dan moet je kindje zich nu gaan ontwikkelen in onze grote wereld, een wereld die voor jouw kindje nog heel onbekend is.

Als je baby wordt geboren, heeft het tijd nodig om te wennen aan onze wereld en jij hebt tijd nodig om te wennen aan jouw baby.

In de baarmoeder werd je baby bij elke beweging aangeraakt, gestreeld, geschommeld en gewiegd. De baby in je buik kent geen kou, honger. De enige prikkels die hij krijgt zijn de bewegingen, het kloppen van het hart en het suizen van het bloed van zijn moeder, verder heerst er absolute rust in zijn wereldje. Hij ervaart continu de aanwezigheid van zijn moeder en voelt zich veilig en geborgen.

Stel je eens voor dat je hem dat fijne gevoel dat hij had in de baarmoeder weer kan geven? Babymassage zorgt voor dat gevoel van veiligheid en geborgenheid. Wellicht heb je al gemerkt dat jouw kindje meteen veel rustiger wanneer je hem alleen maar vasthoudt. Door met liefde en aandacht te masseren maak je op een hele mooie en warme manier contact met je baby. Jouw bewegingen met je handen bootsen de bewegingen en de continue aanraking in de baarmoeder na.

Babymassage zorgt voor geborgenheid

 

Studies hebben aangetoond dat babymassage daarnaast nog vele voordelen kent.

 

Wat ik het het mooiste vind aan babymassage is dat het zorgt voor verbinding. Door je kindje regelmatig te masseren leer je te vertrouwen op je intuïtie.  Je begrijp  je kindje steeds beter, kan je beter inleven in zijn belevingswereld en je leert om in te spelen op zijn behoeftes. Dit zorgt er samen met het gevoel van geborgenheid dat je geeft door het masseren voor een betere verbinding.Daarnaast is babymassage gewoon heerlijk om te doen en werkt het rustgevend en ontspannend. Niet alleen voor je baby, maar ook voor jezelf.


Je kunt aan de cursus babymassage deelnemen vanaf dat je kindje 6 weken oud is tot het moment dat je kindje kruipt. De eerste 6 weken na zijn geboorte heeft je baby tijd nodig om te wennen aan zijn leventje buiten de baarmoeder, en jij hebt ook tijd nodig om te wennen. Vanaf ongeveer zes weken mag je babymassage technieken toepassen. Dat zijn dan ook weer nieuwe prikkels voor hem dus daar moet hij ook weer rustig aan wennen. Een volledige massage kan je niet meteen in 1 keer toepassen. Jouw baby moet vertrouwd raken met die nieuwe vorm van aanraking en jij moet vertrouwd raken met de technieken.

 

Groepscursus babymassage

Ik bouw de cursus rustig op en werk met kleine groepen. Tijdens 4 lessen van elk anderhalf uur leer ik je diverse massagetechnieken, waaronder de Shantala babymassage. We beginnen met het leren masseren van de benen. De meeste baby’s vinden een beenmassage heerlijk. De volgende les herhalen we de beenmassage en komen de armen erbij. Zo leert je baby rustig wennen aan de massagebewegingen en leer jij rustig om vertrouwd te raken met de technieken. In week 3 herhalen we de al geleerde technieken en komt de buik erbij. Dan besteed ik ook aandacht aan buikkrampen en wat je dan kunt doen. Ook leer je een gezichtsmassage, die is erg fijn bij verkoudheid en pijn bij het doorkomen van tandjes. In les 4 leer je de rug masseren en herhalen we de gehele massage. Door veel te herhalen krijg je de massagebewegingen steeds beter in de vingers. Daardoor ga minder vanuit je hoofd masseren en meer vanuit je hart. Dan ben je ook in staat om te vertrouwen op je intuitie.

 

Ik leer je ook goed te kijken naar je baby. Een baby kan dan nog wel niet praten, maar hij geeft heel veel signalen, hij communiceert met zijn handen. Door veel te masseren ga je die signalen ook steeds beter zien en aanvoelen.

Naast de shantala massage leer ik je nog diverse andere technieken die zorgen voor ontspanning en plezier. Je hebt namelijk niet altijd tijd voor een uitgebreide massage. Dan is het fijn om een aantal simpele korte technieken te beheersen. Zo kan je zelf kijken welke techniek voor jou en je kindje op dat moment goed voelt. Verder leer ik je een combinatie van yoga-oefeningen en babygym .Deze oefeningen stimuleren en strekken het lichaam waardoor kinderen zich ook beter kunnen ontspannen en vergroten het lichaamsbesef. Om te zorgen dat je ook kunt blijven masseren wanneer je kindje ouder is en niet meer rustig blijft liggen oefenen we diverse massageliedjes en spelletjes. Die zijn ook leuk wanneer je al een peuter of kleuter hebt. Ook laat ik je zelf ervaren wat massage met je doet zodat je beter begrijpt wat voor een effect de massage op je kindje heeft.

Privécursus babymassage

De privécursus babymassage bestaat uit 2 lessen van ongeveer 90 minuten. Het voordeel van privéles is dat we de les volledig kunnen aanpassen aan de behoeften van jouw kindje. Na de cursus beheers je in ieder geval de technieken van de arm- en beenmassage van de Shantala babymassage. Samen bekijken we verder  welke technieken het prettigst zijn voor jouw kindje. Bijvoorbeeld technieken die helpen bij buikkrampen, overstrekken, slapen, de rugmassage of fijne (yoga)oefeningen die jouw baby helpen ontspannen. Het leuke is dat je deze les ook samen met je partner kunt volgen. Voor papa’s is babymassage namelijk ook heel fijn om te doen!

Alle oefeningen worden behandeld en voorgedaan op een pop. Je  probeert zoveel mogelijk deze technieken direct toe te passen bij je kindje. Soms lukt het om de hele massage bij je kindje te doen, en andere keren is je baby na de helft wel moe en oefen je de rest van de les verder op een pop. Tijdens de les houden we rekening met het tempo en ritme van jouw kindje. Je kunt je kindje tussendoor voeden. Na afloop krijg je een reader mee, zodat je de massage zelfstandig thuis kan blijven doen.

Na een cursus babymassage bij vlinder en beer:

       Weet jij wat liefdevolle aanraking met je kindje doet.

        Beheers je verschillende ontspannende en leuke technieken die zorgen voor geborgenheid en verbinding.

De cursus wordt het hele jaar door gegeven (bij voldoende aanmeldingen).

 

Kosten: €90

 

 

Bij de cursus inbegrepen:

  • massageolie voor tijdens de cursus

  • koffie/thee /water

  • handleiding

 

Zelf meenemen:

  • Verschoning

  • Handdoek en plastic zeiltje/waterdichte onderlegger voor op het matje

 

Trek makkelijk zittende kleding aan. De ruimte waar we masseren zal lekker warm zijn. Zorg dat je zelf niet al te warm gekleed bent. Armbanden en ringen kun je het beste thuislaten.

bottom of page